
Акафист преподобному Симеону Столпнику
Симеон Столпник (ок. 390-459 гг. н.э.) – христианский святой, известный своим аскетизмом. Проведя годы в монастыре, он избрал ещё более суровый путь – жизнь на столпе, высота которого постепенно увеличивалась. На …
Симеон Столпник (ок. 390-459 гг. н.э.) – христианский святой, известный своим аскетизмом. Проведя годы в монастыре, он избрал ещё более суровый путь – жизнь на столпе, высота которого постепенно увеличивалась. На столпе он молился, проповедовал и принимал посетителей. Симеон Столпник стал символом отречения от мирского и полной преданности Богу. Акафист — это особое хвалебное песнопение в православном богослужении, посвящённое Иисусу Христу, Богородице или святым. Название происходит от греческого слова «ἀκάθιστος» (акатистос), что означает «неседальный», то есть во время пения акафиста не положено сидеть.
АКАФИСТ
Кондак 1
Избранному от младенчества светильнику мира и целителю недугов душевных и телесных к преподобному отцу нашему Симеону смиренно притекающе, яко могущему нас освободити от страстей и великих бед, из глубины души приносим хваление и молитву усердно зовуще:
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Икос 1
Ангел хранитель дан бысть тебе от Бога, егда плод молитвы усердныя дарован был еси родителем твоим. Той бе тя сохраняя, паче же в мудрости духовней поучая, егда снегосветлою одеждою одеялся еси при крещении твоем. Мы же, ведяще тя чуднаго избранника Божия быти, сия похвалы тебе яко должныя, дерзаем принести:
Радуйся, родителей твоих плод молитвы богодарованный;
Радуйся, даров Святаго Духа во святем крещении сподобивыйся;
Радуйся, Божия благодати сосуде избранный;
Радуйся, любве Божия человеком явление;
Радуйся, земней мудрости не наученный;
Радуйся, небесною сугубо обогащенный;
Радуйся, телом и кровию Христовою таинственно обожженный;
Радуйся, в молитве восхищенный;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 2
Видя Господь смирение и простоту сердца твоего, избра тя во оружие свое, дабы посрамить лукавое мудрование мудрецов века сего, и о овец отчих сотвори тя пастыря овец словесных стада Христова, да купно поете Творцу: «Аллилуйа!»
Икос 2
Разум твой имея алчущий и жаждущий правды Христовы, не усомнелея еси вопросити честнаго старца о словесех святаго евлиа. И, поучився его богонаученных глаголов, в том же часе твердо возжелал еси оставити дом отчий и вся красная мира сего и тесным путем, ведущим в живот вечный, поити. Сего ради вопием ти:
Радуйся, во храме пребывание о юности возлюбивый;
Радуйся, из дома отча изшедый;
Радуйся, от мира убегающих покрове;
Радуйся, богоугождение образе;
Радуйся, благое иго Христово с любовию восприявый;
Радуйся, плоть яко мечем посекий;
Радуйся, заблудших наставляяй;
Радуйся, добре жительствующих оутверждаяй;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 3
Окровлением Божиим бысть тебе во сне видение: основанное зданию полагая, ров копал еси и глас слышал еси трикраты, паче углублятися, и, достигшу ти многия глубины, повеле ти год со всем усердием твоим созидати. И сбыстся чудное видение сие над тобою: глубиною смирентя положил еси твердое основание добродетелем всем, имиже оукрашен, непрестанно Господу взывал еси: «Аллилуйа!»
Икос 3
Имея желание крепкое жития иноческаго, ко единей обители пришел еси. Смирения же ради семь дний без явстия и пития пред враты ея пад на земли пребыл еси, дерзновения не имый в тую внити. Блаженный же игумен тоя обители, провидя тя Божия избранника быти, минувшими деньми испыта тя, яко хощеши Господеви работати, и лику братии своея сопричте. И мы вси почитаем тя:
Радуйся, истинный послушателю велений Христовых;
Радуйся, житию равноангельному поревновавый;
Радуйся, мире сей оставивый;
Радуйся, жития постническаго пламение возжелевый;
Радуйся, воздержанием на страсти вооруживыйся;
Радуйся, добрый воине Христов;
Радуйся во смирении на послушание себя покоривый;
Радуйся, тщение великое на оучение монастырское явивый.
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 4
Бурю страстей утишая, яко ягнец кроток отцев духовных всегда послушал еси и, за смирение твое, еще юн сый, образа ангельскаго сподобился еси, в немже воздержание и труды усугубляя, плоть умирщлял еси, душу спасая, и в глубине сердца взывая Богу: «Аллилуйа!»
Икос 4
Слыша игумен братию поведающу, яко смрад от тебе исходит и черви спадают с телесе твоего, вопроси тя честного: Ради бысть ти тако. Ты же, главу преклонивый, в молчании предстоял еси. Тогда взяша одужду с тебе и кровию обагренное тело твое узреша, с вервием жестким вонзенным в него. Со ужасом многим страдания твоя помышляя и мы сице зовем ти:
Радуйся, Святаго Духа жилище освященное;
Радуйся образ Божий не помрачивый в себе;
Радуйся, терпением иовлем братию оудививый;
Радуйся, великое мужество в себе явивый;
Радуйся, ревнителю истины;
Радуйся, лампадо елеа благовоннаго;
Радуйся, растленныя храмы душ наших обновляй;
Радуйся, кумиры мудрования нашего низлагаяй;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 5
Благодатною силою укрепляем, новыя подвиги во умерщление плоти твоея понес еси. Страха же ради, яко и братия, подражающе тебе, подвиги не по разуму восприимет, повел ти игумен оити о них. Ты же, незлобив, волю его исполняя, в пустыни в кладези безводнем вселился еси, паки и тамо воспевал Христу Богу песнь: «Аллилуйа!»
Икос 5
Видя блаженный игумен Тимофей видение во сне, яко множество народа обитель его обетоит и о рабе Божием Симеоне вопрошают, ужасом одержим бе и,воспринув ото сна, братии поведал сие. Абие же купно с ними иде в пустыню и воззва Тя. Почитающе подвиги твоя, и мы по долгу величаем тя:
Радуйся, силу духа Иосифа явивый;
Радуйся, велия подвиги Христа ради совершивый;
Радуйся, крест Христов безропотно понесый;
Радуйся, церкви украшение;
Радуйся, правды Божия дивный служителю;
Радуйся, добрый кормчий корабля Иисусова:
Радуйся, в образе кротости духовныя;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 6
Проповедник слова Божия епископ васс по воле Божией прииде, егда в келлии пустынней водворился еси. Велию ревность о Моисеи и Ильи показав, четыредесятидневного поста возжелел еси. Да не приобщился брашна во время сие, невходну келлию твою святителя устроити моляше, еже и сотворити, и оиде, Господеви поя: «Аллилуйа!»
Икос 6
Возсиял еси, приподобне, чудным воздержанием твоим, егда прешедшим днем поста твоего обрете тя ститель Божий яко мертва, на земли лежаща, воздвиже тя и тайн безсмертных Христовых причастия сподоби. Посем многим братиям поведав о дивнем подвизе твоем, научи их прославяти Господа, дивныя дела во святых своих являюща, и тебе, угоднику Его, воспевати сицевая:
Радуйся, земной путь твой по стопам Христовым шествовавый;
Радуйся, постом Моисею и Ильи подражавый;
Радуйся, на Господа уповании твое возложивый;
Радуйся, во уповании сем пищи и питая не приобщивыйся;
Радуйся, тако светом божественным озарялся еси;
Радуйся, тако и нас верных молитвами твоими укрепляеши;
Радуйся, тако воздержанием безплотным уподобился еси;
Радуйся, тем яко оружием духовным невидимых врагов победил еси;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 7
Хотя подвиги твоя паче усугубити, яко на лествицу возводящую к небеси, на верх горы возшел еси: да не сойдеши оттуду, оковами себе на ней утверди, глаголов же святителя мелетиа послушав, не плоть, но разум в Христово послушание пленив, до конца живота своего взывал: «Аллилуйа!»
Икос 7
Новая видесда явися гора, на нейже подвизался еси, препободне. Не токмо единою в лето и первее входящим исцеления на той подавашася, но и всегда и всем в бедах, болезнях и скорбех сущим и с надеждою к Богу притекающым благая помощь твоя даровашеся, и вси возвращахуся слава Бога и тя, оугодникаЕго величаху, зовуще:
Радуйся, свеще, Божественным пламенем возженная;
Радуйся, светильниче горяй и светяй;
Радуйся, целителю болезней душевных;
Радуйся, врачу недугов телесных;
Радуйся, питателю алчущих правды;
Радуйся, молитвенниче о душах наших;
Радуйся, ходатаю нам и благ земных;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 8
Странно житие свое сотворил еси, блаженне, егда видя народ мног, грядущ к тебе, уразуме, яко чтут и прославляют тя. Славы убегая, смирение же возлюбив, на столпе высоцем пребывати благоволил еси и, яко по степенем лествицы к небеней высоте восхода, и мраз, и дождь, и зной палящий претерпекая, Господеви непрестанно пел еси: «Аллилуйа!»
Икос 8
Весь исполнися послушания, егда истытаваху тя святии пустыннии отцы. Повинуяся велию их яко Божию, потщался снизойти со столпа твоего на землю, еже и видяще тии, уразумеша яко от Бога дела твое и реша, да пребудеши на столпе твоем невозбранно. Тогда враг рода человеча умысли искусити тя: во образе ангела светла предста ти, ты же на мгновение не уразумел еси, блаженне, лести вражия и знамением честнаго креста победил еси того коварство. Послежде покаяние велие Господу принес еси, сему же и мы поучившееся хвалим тя сице:
Радуйся, стрелы лукаваго разжженныя отразивый;
Радуйся, коварство врага победивый;
Радуйся, силою крестною вооруживыйся;
Радуйся, лож огнем истины попаливый;
Радуйся, молитвою, яко мечем вооруженный;
Радуйся, шлемом спасения венчанный;
Радуйся, сугубое покаяние Богу принесый;
Радуйся, на Божие милосердие надежду возложивый;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 9
Всякаго грешника кающагося приемлая Господь и твое покаяние прият и паки прославит я. Диавол же, подвига твоего не терпеша, язвою лютою порази тя, и бысть в нозе твоей лютый гной с червами. По мнозе времени уведев о тебе, мати твоя прииде ко столпу твоему и плакася горько. Ты же, блаженне, на волю Господню уповая, в будущем веце усрести тя ей обещал еси и, над предавшею дух ея в руце Господни, молитву сотворив, Господеви воспел еси: «Аллилйа!»
Икос 9
Ветии суемудреннии не возмогут изъясняти силу чудотворений твоих, ихже во славу Божию и чудным именем Господним совершал еси. Воды не имевшу месту тому, молитвою твоею, святе, земля потрясеся и воду обильно даде. Жена некая, змию малую в воде во чрево свое приемшая, водою твоею напоившися, исцеле абие. И ины мнози исцелеваху у столба твоего святыми твоими молитвами. Людие же, видяще велия чудеса Божии с рабостью прославляху тя:
Радуйся, Небеснаго Царя рабе благий и верный;
Радуйся, приятый от Него талант усугубивый;
Радуйся, житием твоим небеса возвеселивый;
Радуйся, чудесы вселенную удививый;
Радуйся, помощниче наш и молитвенниче;
Радуйся, от искушений вражиих защитниче;
Радуйся, яко тобою страсти наша утоляются;
Радуйся, яко тобою благие желания наша исполняются.
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 10
Спасти хотя грешныя и к покаянию призвати, последовал еси стопам Господа Нашего Иисуса Христа и, прибегшаго под кров твой разбойника Ионадана, хотящым убити его не предал еси, но после велия его покаяния, житии ему с миром ко Господу оумолил еси, дабы блаженства райскаго улучив, в вечности восхвалил всещедраго человеколюбца Бога благодарственною песнию: «Аллилуйа!»
Икос 10
Царя Небеснаго и Господа благий раб и верный служитель был еси, чадам же твоим духовным отец и наставник многомилостивый. На единем месте, на столпе тебе обитающу, множество народа, и верных, и неверных, к тебе прихождаху, и всем всяк помощник являлся еси, всякия болезни душевныя и телесныя врачуя, наипаче же неверующыя светом Христова евлия просвещал еси, яко крещении во имя Престыя Троицы, Господа превознесут и тебе, доброму пастырю своему, воззовут:
Радуйся, зерцало трисияннаго свега:
Радуйся, небеснаго озарения исполненный;
Радуйся, от богатства духа ближния просвещаяй;
Радуйся, страху Божию научаяй;
Радуйся, воли Господней безропотный исполнителю;
Радуйся, о славе Его ревнителю;
Радуйся, пастырю наш добрый;
Радуйся, отце милостивый кроткий;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 11
Пение возлюбленному Христу в житии твоем принося, дара пророчества сподобился еси, грядущую засуху, глад и мор предвещая, нашествие неверных предрекл еси и многими слезами и теплою молитвою Господа умилостивил еси, да овратит гнев свой, праведно движимый и попустит языком побыдити Христианы, приносящых покаяние и благодарящых Господа за Его велию милость и непрестанно поющых Ему: «Аллилуйа!»
Икос 11
Света Небеснаго сосуде избранный показался еси, егда притпе час твой от мира сего в селения возлюбленная и желаемая прейти. О блаженней кончине твоей тако ученик твой Антоний повествует: Во един день, в паток, по девятом часе, ожидающим нам его поучения и благословения, не призрел он на нас со столпа. Такожде и в субботу и в неделю. И устрашился аз, и взыдох на столп, и узрех преподобнаго со главою поникшею долу и руце на персех. Мняху яко молитву деет умолчах аз, последи же рекох: Благослови нас, Отче! Он же не отвеща. Тогда помыслих яко аще ко Господу ойди преподобный отец и уразумех, яко есть тако, и восплакахся горько, и, приступив, лобызал его, глаголя: На кого ставляеши нас, отче. И мы просим тя: И нас грешных не оставляй твоими благоприятными ко Господу молитвами, из глубины души зовущих ти:
Радуйся, от младенчества всего себя Господеви предавый;
Радуйся, заповеди Бога, яко благое сокровище в сердце свое приемый;
Радуйся, благодатию райскою благоуханный;
Радуйся, светом молитвы просвещенный;
Радуйся, во Христа облаченный;
Радуйся, ризою нетленныя украшенный;
Радуйся, ко Господу вся помышления твоя обративый;
Радуйся, ближних якоже себя возлюбивый;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 12
Благодати испраси у Господа, Отче, тебя верно хваляшим; вонми воздыханием нашым, и слез наших не презри, и не остави нас, якоже обещался еси не оставляти ни столпа твоего, ни горы, тобою избранныя, во благодеяние прибегающим к тебе человеком, под кровом твоим сохраняемым, Господеви же поющым: «Аллилуйа!»
Икос 12
Воспевая житие твое богоблаженне Отче, прославляем Бога, и, якоже на погребение твое стекошася ко гробу твоему святители, и пастыри, и мирстии со слезами и молитвы многими, свеши и фимиам носяще, тако и мы, сошедшеся в день памяти твоея, усердным хвалы и моления приносим ти:
Радуйся, о юности миру умерый;
Радуйся, благое иго Христово вземый;
Радуйся, из темницы телесе к вечному житию радостно изшедый;
Радуйся, лицезрением Божественнаго света наслаждающийся;
Радуйся, яко присно Престей Троице предстояши;
Радуйся, яко непрестанно молитвы о нас возсылаеши;
Радуйся, цельбоносныя мощи нам оставивый;
Радуйся, рода Христианскаго помошниче.
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 13
О великий и предивный угодниче Божий, преподобне отче наш Симеоне! Ныне престолу Божию предстоиши и прошения наша Господу приносиши, и сия малая моления о нас грешных приими, и, якоже не оринул еси разбойника, прибегшаго к твоему столпу, но и о земных бед избавил еси того, и вождь был еси Ему в Царство Небесное, тако м нас грешных не остави твоим заступлением, но и во временней жизни сей помогая нам и , и в будущей небесных обителей молитвами твоими достигнути сподоби, идеже с тобою Христу, Спасителю Нашему, воззовем: «Алиилуйа!»
Сей кондак глаголи трижды.
И паки Икос 1-й; и кондак 1-й
Икос 1
Ангел хранитель дан был тебе от Бога, егда плод молитвы усердныя дарован был еси родителем твоим. Той бе тя сохраняя, паче же в мудрости духовней поучая, егда снегосветлою надеждою одеялся еси при крещении твоем. Мы же, ведяще тя чуднаго избранника Божия быти, сия похвалы тебе яко должныя, дерзаем принести:
Радуйся, родителей твоих плод молитвы богодарованный;
Радуйся, даров Святаго Духа во святем крещении сподобивыйся;
Радуйся, Божия благодати сосуде избранный;
Радуйся, любве Божия человеком явление;
Радуйся, земней мудрости не наученный;
Радуйся, небесною сугубо обогащенный;
Радуйся, телом и кровию Христовою таинственно обожженный;
Радуйся, в молитве восхищенный;
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Кондак 1
Избранному со младенчества светильнику мира и целителю недугов душевных и телесных к преподобному отцу нашему Симеону смиренно притекающе, яко могущему нас освободити от страстей и великие бед, из глубины души приносим хваления и молитву усердно зовуще:
Радуйся, Симеоне, дивный столпниче и великий чудотворче!
Молитва
О святый и великий угодниче Божий Симеоне! Подвигом добрым подвизався на земли, восприял еси на небесех венец правды, егоже уготовил есть Господь всем любящим Его. Темже, взирающе на святый твой образ, радуемся о преславном скончании жительства твоего и чтем светлую память твою. Ты же, предстоя престолу Божию, приими моления наша и ко всемолитвенному Богу принеси, о еже простити нас всякое прегрешение и помощи нам стати против кознем диавольским, да избавльшеся от скордей, болезней, бед и напастей и всякаго зла, благочестно и праведно поживем в нынешнем веце и сподобимся предстательством твоим, аще и недостойни есмы, видети благая на земли живых, славяще Единаго во святых своих славимаго Бога, Отца и Сына и Святаго Духа, ныне и присно и во веки веков. Аминь.
Конец, и Богу Нашему слава.