0 Comments

Білорусь – ізольована країна, де панує одна людина. Мало туристів їдуть туди, незважаючи на його захоплююче, культурне минуле та красиву сільську місцевість. Білоруси доброзичливі та гостинні, але вони рідко мають можливість висловити свою думку та позбавлені доступу до неупередженої інформації. Вони були вилучені з потоку європейської історії тиранічним режимом, який Кондоліза Райс, колишній держсекретар США, назвала «останньою диктатурою в Європі». Народ Білорусі не був готовий до незалежності в 1991 році і був введений в оману, вірячи, що молодий, невибагливий Олександр Лукашенко поведе їх у світле майбутнє. Натомість він нав’язав їм диктатуру, яка мало відрізнялася від тієї, яку вони знали раніше.

Білорусь є однією з найбідніших країн Європи, яка все ще відчуває наслідки Чорнобильської катастрофи, коли радіоактивні опади від вибуху на українській атомній станції випали на південь Білорусі.

Проблема не в тому, що хороші диктатори неможливі; проблема в тому, що багато з них не залишаються хорошими (влада розбещує), і немає способу позбутися їх, окрім насильства. Вони не мають доручення від народу. З демократією ви отримуєте те, за що проголосували, і зазвичай отримуєте шанс змінити це протягом чотирьох-п’яти років, якщо це не спрацює.

Коли Лукашенко став президентом, Білорусь мала досвід незалежності; як радянська республіка, вона була частиною інших імперій з лише короткою спробою отримати суверенітет після Першої світової війни. Затиснута між Росією на сході та реформаторськими, західними Польщею, Литвою та Латвією, Білорусь мала стратегічне становище.

Лукашенко сильно схилився на схід.  Йому було лише 39 років, коли він виграв вибори – недосвідчений, але рішучий колгоспний «реформатор» із захмарними рейтингами підтримки.  Середина 1990-х була темною та відчайдушною, з кримінальними угрупованнями, галопуючою інфляцією та паралізованою економікою; Лукашенко запропонував білорусам «стабільність» на противагу хаотичному, охопленому злочинністю переходу до капіталізму в сусідніх Росії та Україні.

За Лукашенка Білорусь залишалася міні-СРСР, збереженим у бурштині, а його правління трималося на трьох наріжних каменях, кажуть оглядачі.

По-перше, він скрупульозно контролював економіку, зберігаючи колгоспи радянських часів, державні заводи, що переробляли дешеву російську нафту, виробляли обладнання та добрива. Контроль запобіг появі олігархів-мільярдерів, чиї гроші та зв’язки відігравали величезну роль у Росії та Україні.

По-друге, він зробив усе можливе, щоб уповільнити формування середнього класу – заможного, прозахідного та деяких з його найбільших критиків.  Коли цей народжуваний середній клас повстав проти нього під час минулорічних протестів, він змусив сотні тисяч тікати до України та ЄС.

По-третє, він створив симбіотичний політичний альянс із Кремлем. Після свого обрання в 1994 році Лукашенко зміцнив владу, скориставшись нездійсненими очікуваннями кращого життя пересічного громадянина Білорусі, які виникли внаслідок розпаду Радянського Союзу.

Білоруська конституція, прийнята на початку 1994 року, відкрила шлях для його перших демократичних президентських виборів. Лукашенко проводив кампанію як незалежний кандидат на популістській платформі: він заявив: «Я ні з лівими, ні з правими. Але з народом проти тих, хто його грабує і обманює».  Лукашенко переміг у другому турі виборів 10 липня, набравши 80,1% голосів.

Він прийшов до влади в той момент, коли розчарування у відсутності миттєвих вигод від незалежності породило хвилю ностальгії за відносною стабільністю Радянського Союзу. Далі, у лютому 1995 року, Лукашенко оголосив референдум із суперечливого питання про русифікацію Білорусі. Це пішло вперед, і відтоді в Білорусі є Лукашенко.

А  в травні 1995 року Лукашенко організував референдум за відновлення прапора та герба радянської Білорусі як національних символів. У 1996 році під час наступного референдуму він змінив конституцію та розпустив законно обраний парламент, замінивши його групою власноруч підібраних лоялістів.

А  в 1997 році Лукашенко підписав угоду про створення «союзної держави» з Росією з єдиним урядом, законодавством і валютою. після інавгурації він виступив у Державній думі Російської Федерації в Москві, запропонувавши створити новий Союз слов’янських держав, кульмінацією якого стане створення наднаціонального союзу Росії та Білорусі в 1999 році. Він сподівався замінити хворого російського президента Бориса Єльцина – і зупинив злиття після приходу Путіна до влади в 2000 році.

Остаточний етап згортання Білорусі в тоталітарну державу розпочався після президентських виборів 2001 року, коли Лукашенко, забезпечивши собі ще п’ять років при владі, заклав основу для необмеженого продовження свого президентства.

Те, що було авторитарним, стало тоталітарним за своєю природою, і сьогодні Білорусь має всі елементи тоталітарної держави: правитель, одержимий контролем усіх аспектів національного життя; відсутність поділу влади; монополія на засоби масової інформації в поєднанні з жорсткою цензурою та пропагандою, що вихваляє «переваги» нинішньої системи; вибіркове ставлення до історії з вилученням продемократичних віх з офіційної історії; полювання на відьом на внутрішніх і зовнішніх ворогів; репресивні служби безпеки, які займаються масовим залякуванням і терором; і заперечення існування легітимної опозиції.

Матеріальним визначенням цих тенденцій стало те, що 7 вересня 2004 року Лукашенко призначив  черговий референдум про скасування обмежень на президентські терміни. Він відбувся 17 жовтня 2004 року і, згідно з офіційними результатами, був схвалений 79,42% виборців.

У вересні 2008 року відбулися парламентські вибори. Лукашенко дозволив деяким кандидатам від опозиції балотуватися, хоча згідно з офіційними результатами, представники опозиції не отримали жодного зі 110 доступних місць. ОБСЄ визнала голосування «недостатковим», зазначивши «кілька випадків свідомої фальсифікації результатів». Опозиціонери та прихильники масово вийшли на протести в столиці та в усіх обласних центрах. Були тисячі арештів, затримання без суду і, ймовірно, сотні організованих державою смертей. Важко не розглядати це як навмисну ​​кампанію, яка рівнозначна свавільній страті протестувальників.

Лукашенко був одним із десяти кандидатів, зареєстрованих на президентських виборах у Білорусі 19 грудня 2010 року. ОБСЄ знову охарактеризувала вибори як «недолікові», тоді як (навпаки) спостерігачі місії СНД оголосили «вільними та прозорими». 11 жовтня 2015 року Лукашенко був обраний на п’ятий термін, а 9 серпня 2020 року — на шостий.

Масові протести спалахнули по всій Білорусі після президентських виборів 2020 року, які були затьмарені звинуваченнями у масових фальсифікаціях. І знову було багато тисяч арештів, свавільних затримань без судового процесу та, ймовірно, сотні санкціонованих державою вбивств протестувальників. У звітах Міжнародного Червоного Хреста говориться про свавільні страти на вулицях великих міст. 17 серпня 2020 році Європарламент виступив зі спільною заявою, в якій заявив, що не визнає Олександра Лукашенка президентом Білорусі, вважаючи його персоною нон-грата в Євросоюзі.

Зараз Лукашенко має майже абсолютне панування над Білоруссю через побудову вертикальної структури політичної та особистої влади. Лукашенко сидить на вершині цієї системи, контролюючи виконавчу, законодавчу та судову гілки влади. Він особисто призначає та звільняє не лише міністрів центрального уряду, а й місцевих адміністраторів усіх рівнів. Парламент лояльний, слухняний і безправний: адміністрація президента готує закони, які проштамповані парламентом. У багатьох випадках Лукашенко видає укази та розпорядження, які мають силу закону.

Лукашенко також використовував прозахідні повстання в сусідній Україні в 2005 і 2014 роках як привід, щоб доїти Кремль за незліченні багатомільярдні позики, торгові поступки та політичну підтримку.

Розглянемо, як на практиці, у соціальної (повсякденної) сфері реалізується диктатура Білорусії.

Відповідно до принципів старої радянської системи, близько 90% землі обробляється сільськогосподарськими колективами, і лише невелика частка орендується приватними фермерами. Для забезпечення власних кухонь колгоспи виділяють своїм працівникам окремі ділянки землі навколо сіл для вирощування картоплі, капусти, гарбузів тощо. У традиційних колективах вертикальна інтеграція закріпилася аж до власних роздрібних торгових точок на фермі, а також до магазинів у сусідніх містах. Навряд чи існує будь-який поділ між виробником чистих товарів і переробником, як на Заході.

За старою радянською традицією, приватна власність коштом виробництва передана державі. З історії відомо, що це все паралізувало і підприємницьку ініціативу, призвело до занепаду галузі та стало одним із чинників, що угробив Радянський Союз. Згадаймо сумний сарказм міжвоєнного часу, коли абревіатур ВКП(Б) розшифрували як «Друге Кріпосне Право (більшовиків)». І ось, що сумно, але закономірно, білоруський диктатор вирішив закріпачити селян.  Чи то за старим феодальним (але єдиним і неповторним феодалом усієї Білорусі) буде тільки він сам, чи (що реальніше) за сучасним північно-корейським зразком він надумавши ваги свого роду «третє кріпосне право»: тобто прикріпити селян до конкретних колгоспів , обмежити їхнє право на звільнення з них і обмежити свободу переміщення. Не відомо, як це він реалізовуватиме на практиці, але не виключений і найгірший варіант для трудового народу Білорусі.

Але правові обмеження запроваджуються не тільки для селян. Згідно з указом, підписаним 4 вересня   2023 року  білоруським диктатором Олександром Лукашенком, білоруські диппредставництва більше не видаватимуть нові паспорти громадянам Білорусі, які проживають за кордоном, і не продовжуватимуть прострочені документи. Натомість громадяни Білорусі, які проживають за кордоном, повинні будуть повернутися до Білорусі в порядок доступу до паспортних послуг. Нові правила також ускладнять білорусам, які проживають за межами країни, продаж нерухомості чи інших активів. Ці зміни трактуються як нове загострення кампанії Лукашенка проти білорусів, які покинули країну після масових продемократичних протестів 2020 року. Тисячі людей покинули Білорусь наприкінці 2020 року та шукали притулку в інших країнах Європи після арешту або кримінальних звинувачень за свою причетність у загальнонаціональному русі протесту, який мав на меті скасувати сфальсифіковані президентські вибори та покласти край 26-річному диктаторському правлінню. Багато представників нинішньої спільноти вигнанців також зазнали порушень прав людини під час перебування під вартою, включаючи тортури.

Рішення режиму Лукашенка припинити надання закордонних паспортних послуг завдає шкоди тисячам білорусів, які живуть за кордоном, і є останнім у довгій низці цинічних відмов режиму від своїх основних зобов’язань перед своїм народом. Єдина мета указу – ускладнити життя звичайних білорусів, які живуть за кордоном, і є ще однією формою гноблення та помсти проти тисяч білорусів, які були змушені залишити свої домівки, щоб уникнути режиму, який ув’язнює тих, хто наважується виступити за їхні права. Це правило має наслідки для всіх білорусів. Це не дозволить сім’ям отримати громадянство та проїзні документи для своїх дітей, а також зробить майже неможливим для білорусів за кордоном зберегти контроль над своїми будинками та майном у Білорусі. Це «правило» робить білорусів, які живуть за кордоном, вразливими до судового переслідування, якщо вони повернуться до Білорусі. Білоруська опозиція назвала цей крок «репресивним механізмом».

У результаті ситуація склалася так, що напередодні війни Росії проти України, і в самий період цієї ж війни, білоруський народ виявився свого роду колективним заручником у Лукашенка.  І  відповідно зростає тиск на опозицію в середині країни.

За даними Державного департаменту США, у Білорусі продовжують утримувати понад 1500 політв’язнів. Разом з чоловіком Тихановської у в’язниці залишається ймовірний суперник Лукашенка на виборах 2020 року Віктор Бабарико.

У березні 2023 року сама Тихановська була заочно засуджена до 15 років позбавлення волі за звинуваченнями, зокрема, у державній зраді та змові з метою захоплення влади. «Сьогодні я не думаю про власний вирок. Я думаю про тисячі невинних, затриманих і засуджених до реальних термінів. Я не зупинюся, поки кожен з них не буде звільнений», – сказала тоді вона в одному з її численних інтерв’ю. А Марія Колеснікова, яка керувала кампанією Бабарико, а згодом і Тихановської, утримується в повній ізоляції у в’язниці в країні, без телефонних дзвінків і листів, без побачень з родичами чи її адвокатом.

Майже всі ув’язнені — і ті, кого раніше утримували та звільнили, а також ті, які були змушені втекти з країни — зазнали подібних ганебних умов.

Жорстоке поводження, включаючи катування, у в’язницях і місцях ув’язнення було багато задокументовано. Деякі політичні в’язні страждають від серйозних захворювань та обмежених можливостей, їм було відмовлено в наданні необхідної кваліфікованої медичної допомоги або навмисне жорстоке поводження з метою погіршення їхніх умов.

Вони часто не можуть знайти належного правового представництва через репресії режиму проти адвокатів. Десятки адвокатів були позбавлені адвокатських ліцензій – а іноді й самих ув’язнених – через те, що вони наважувалися представляти інтереси ув’язнених чи опозиційних діячів. Це все добре відомо, і їх головна мета порушення прав людини та знущань  катуваннями, мабуть, полягає у тому, щоб запобігти активній участі інших адвокатів у політичних справах.

Це  ще один з доказів того, що вся   білоруська система правосуддя була недосконалою з самого початку і є пережитком радянського минулого країни.

Наразі в Білорусі навряд чи можна сказати, що є верховенство права. Є верховенство влади, можливо, верховенство необхідності, але не верховенство права. Певна форма закону існує лише для людей, але не для влади. Рішення у так званих політичних справах є наперед визначеними, особи, які приймають рішення, навряд чи є незалежними.

Після розгону протестів 2020 року  стало абсолютно очевидно, що немає справедливості та судової системи. Той факт, що поліцейські в масках надають типові свідчення про те, що людей відправляють у в’язницю на 10 чи 15 днів, свідчить про те, що в політичних справах немає незалежного суду. У білоруських судах майже жодна справа не виправдувальна, і система сильно схиляється до засудження.

Розглянемо наступні моменти. Після виборів 2020 року режим Лукашенка почав переслідувати білоруські незалежні ЗМІ та некомерційні організації, намагаючись викорінити опозицію в громадянському просторі країни.

З 2020 року білоруські журналісти зазнали близько 500 арештів, а також цензури, штрафів, обшуків, кримінальних звинувачень, тортур і репресій щодо їхніх сімей.

До 24 лютого 2022  року 41 відсоток білоруського експорту йшов до Росії, тоді як 35 відсотків йшло до України та Європи — ринки, які зараз значною мірою втрачені. Саме тому кожен новий етап цієї ізоляції означає, що його залежність від Москви економічно зростає. А разом  з нею зростає й загроза для України.

Зараз Білорусь є співучасником повномасштабної війни Росії проти України. 24 лютого  2022  року  російські війська рушили через Білорусь та вторглися в Україну.

Треба відзначити, що в Україні не до кінця усвідомлюється громадськістю загроза з Півночі, бо всю нашу увагу привернуто, до Східного фронту. Тому в даному нарисі ми розкриємо цей аспект докладніше.

Територія та інфраструктура Білорусі з тих пір використовувалися для транспортування російського персоналу та зброї, її аеродроми використовувалися як російські ракетні майданчики, а в її госпіталях лікували поранених російських солдатів.

Олександр Лукашенко заявив у серпні 2023 року, що Білорусь готова використати ядерну зброю, надану близьким союзником Росією, перед обличчям зовнішньої «агресії», оскільки напруга навколо кордонів країни з країнами НАТО зростає.  Мінськ відіграв ключову роль у війні Росії в Україні, причому Москва використовувала Білорусь як один зі своїх стартових майданчиків для вторгнення на початку 2022 року, тоді як спільні російсько-білоруські військові навчання протягом останнього року викликали побоювання, що білоруські війська можуть приєднатися до російських сил у конфлікт.  За словами президента Путіна, у червні російські ядерні боєголовки були доставлені до Білорусі для «стримування».

В інтерв’ю державному інформаційному агентству Белта Лукашенко заявив, що Білорусь ніколи не втягнеться в цю війну, якщо українці не перетнуть її кордон. Але додав: «Ми продовжимо допомагати Росії, вони наш союзник».

Він також попередив, що в разі провокацій – особливо з боку сусідніх країн НАТО, таких як Польща, Литва та Латвія – Білорусь «негайно відповість усім, що у нас є», включаючи ядерну зброю.

У 2022 році виборці в Білорусі схвалили нову національну конституцію, яка скасувала закріплене раніше зобов’язання країни щодо нейтралітету та відсутності ядерної зброї на її території. Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив , що «у разі необхідності» країна розмістить російську ядерну зброю «для захисту нашої території».

Білорусь має 25 підземних об’єктів, побудованих під час холодної війни для ракет середньої дальності з ядерними боєголовками, які можуть протистояти ракетним атакам;  а  лише п’ять-шість таких складів можуть фактично зберігати тактичну ядерну зброю, але військові використовують усі з них, щоб обдурити західну розвідку. Лукашенко  каже, що розміщення російської ядерної зброї в його країні має на меті стримування агресії з боку Польщі.

Незрозуміло, скільки російського ядерного арсеналу було перевезено до Білорусі останнім часом, і офіційні особи США та Заходу публічно не підтвердили, що було передано будь-яку зброю, хоча високопосадовці з Розвідувального управління оборони США (DIA) заявили, що у них «не було жодних причин для цього». Сумніваюсь», – твердження Путіна. Під час інтерв’ю Лукашенко сказав, що, якщо Білорусь буде атакувана, «ми не будемо зволікати, чекати і все інше. Ми використаємо весь арсенал нашої зброї для стримування».

Угодою Лукашенка з білоруським народом були стабільність і мир в обмін на відсутність інтересу до його політики. Оскільки обидві обіцянки скомпрометовані, Лукашенко сильно покладається на підтримку Росії, яка намагається змусити Білорусь офіційно приєднатися до війни, більшість білорусів відкидає цю ідею.

Питання участі Білорусі у війні вирішує Путін. Це залежить від того, чи потрібен буде Путіну квазі-незалежний союзник як майданчик для обходу санкцій чи потенційне місце для переговорів, або пов’язаний співагресор. Нагадаємо, що  повномасштабне вторгнення Росії в Україну почалося одночасно з чотирьох основних напрямків, один із яких охоплював територію Білорусі. Тим часом, оскільки питання білоруського вторгнення залишається відкритим, українська армія тримається на кордоні в стані підвищеної бойової готовності.

Незабаром передбачалося, що білоруські війська вступлять у війну безпосередньо. Однак зараз білоруський автократ Олександр Лукашенко продовжує відмовлятися від відправки своїх солдатів на війну.  Схоже, це рішення дається йому нелегко. Відданість російському президенту Володимиру Путіну та залежність від російської готівки є головними факторами, які тримають Лукашенка на плаву.

Лукашенко продовжує посилювати пропаганду, щоб знайти підстави для Білорусі мати мотив вступити у війну. Крім того, країна продовжує проводити масштабні військові навчання, тримаючи українські війська у стані підвищеної готовності поблизу свого північного кордону та далеко від бойових дій, що тривають на сході країни.

Проте ідея відправити білоруські війська воювати в Україну вкрай непопулярна всередині країни, а це може коштувати Лукашенку підтримки його армії або ризикувати сплеском громадянських заворушень.

Хоча  деякі військові аналітики та оглядачі погоджуються, що Білорусь погрожує Україні та намагається тримати своїх сусідів у стані підвищеної готовності, можливості білоруських дій досить обмежені. Білорусь успадкувала свою армію від військ, дислокованих у країні за радянської влади, де вона була значним тилом радянських армій, дислокованих у Польщі та Східній Німеччині. Але загроза все одно лишається актуальною.

Білоруська армія наразі налічує 50 тисяч солдатів і офіцерів, ще 15 тисяч осіб значиться військовослужбовцями. Військовий резерв, який може бути призваний у разі мобілізації, становить 290 тис. осіб. Крім того Лукашенку підпорядковані і так звані «Сили спеціальних операцій». У цьому відділенні працюють три бригади елітної піхоти загальною чисельністю 3000-6000 солдатів. Доведено, що це найефективніші та найвідданіші частини білоруської армії. Дві бригади брали участь у жорстокому придушенні протестів 2020 року, які були спровоковані президентськими «виборами».

Якщо білоруська армія не має бойового досвіду, то «Сили спецоперацій» брали участь у «миротворчих» місіях у Лівані, працювали з місією ОБСЄ на Донбасі та брали участь у придушенні заворушень у Казахстані у січні 2022 року. Ці війська підпорядковуються безпосередньо Генеральному штабу збройних сил Білорусі та являють собою добре навчену невелику армію в складі більших сил радянського типу.

Усвідомлячи все це, Лукашенко попередив, що «не дасть розірвати країну». Чи стане це «моментом Чаушеску» для диктатора,  ще нам всім належить побачити. Проте багато білорусів побоюються, що навіть якщо їхнього диктатора буде усунено, попереду можуть настати нові темні часи у формі втручання Росії, де Володимир Путін потенційно може скористатися падінням Лукашенка як можливістю анексувати країну

Хоча експерти кажуть, що більшість білорусів виступає проти війни, підтримка України в Білорусі тепер може призвести до ув’язнення. А за протести проти повномасштабної війни Росії проти України затримано понад 1000 людей. За участь у таких протестах відкрито  кримінальні справи. Наприклад, білоруські активісти на початку війни намагалися перешкодити транзиту російських поставок і персоналу в Україну. Зараз багато з тих, хто брав участь, притягнуті до кримінальної відповідальності.

Наразі багато білорусів занесені до списку терористів КДБ країни. Цей список включає таких лідерів політичної опозиції, як Світлана Тихановська та Павло Латушка. У результаті триваючих політичних переслідувань з 2020 року з країни втекли до 150 000 білорусів.

Відтоді парламент Білорусі прийняв  «закон», який дозволяє анулювати паспорт громадянина Білорусі, якщо його звинувачують у вчиненні злочину в Білорусі під час перебування за кордоном. У травні 2022 року Білорусь прийняла законодавство, згідно з яким «спроба теракту» карається смертю.

І, як свідчить старий радянський постулат: «була  б людина, стаття знайдетеся». І, щоб не бути голослівним, наведемо, конкретний випадок. Приблизно місяць тому КДБ Білорусі затримав «три бойові осередки», які працювали на Службу безпеки України». Члени осередків нібито готували теракти на залізниці: у них вилучили вибухівку і детонатори. На думку оперативників один з фігурантів, який готував підрив залізниці сам вийшов на зв’язок з СБУ. Для підготовки теракту він залучив свого колишнього колегу. КДБ Білорусі заявляє, що спробою підриву залізниці в Толочинському районі керував громадянин України. Для здійснення теракту він залучив двох білорусів, у яких були навички в мінно-вибуховій справі. Зазначається, що затриманий громадянин України, який незаконно перетнув білоруський кордон, залишив на території РБ цілий арсенал з автоматами Калашникова, дронами та вибухівкою.  Всі затримані оселені в СІЗО КДБ.  Швидше за все, всіх затриманих звинуватять  саме за цією статтею і розстріляють. І це хоч і дуже сумно, але, на жаль, закономірно.

Старший радник Світлани Тихановської Франак Вячорка каже , що Білорусь перебуває під «де-факто подвійною окупацією» режиму Лукашенка та російських військ.

З історії людства відомо, що  навіть найздібніші авторитарні правителі можуть помилятися.  Деніел Трейсман, політолог з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, проаналізував 218 епізодів, коли автократія була замінена більш демократичною системою між 1800 і 2015 роками, і виявив, що в трьох чвертях випадків шлях до демократизації включав одну або кілька помилок чинний президент. Найпоширеніші помилки ґрунтуються на хибній інформації та неправильному розрахунку результату проблемної ситуації.

Незважаючи на свої стратегічні помилки, Лукашенко, здається, не готовий відмовитися від контролю над Білоруссю. Він називає своїх опонентів «фашистами» та «вбивцями» (за фрейдистським механізмом проекції), він звинувачує в протестах іноземних шпигунів та демонструє свою владу, проводячи мітинги зі своїми прихильниками.

Лукашенко все ще тримається за владу, але його хватка більш крихка, ніж може здаватися. Він розуміє, що будь-які кроки до послаблення нинішніх репресій швидко призведуть до більш масових протестів із виходом на вулиці десятків тисяч людей. Він не наважується ризикувати навіть такими незначними політичними подіями, як місцеві вибори, оскільки це може стати новим осередком для мобілізації антирежимних настроїв. Натомість сьогоднішня Білорусь існує в підвішеному стані, який не може тривати вічно.

За період війни з Україною національна ідентичність зміцнилася. Історичний біло-червоно-білий білоруський національний прапор отримав широке визнання внаслідок своєї ролі символу протестів. Країну також об’єднав мирний характер руху, який відображає неприйняття насильства, глибоко вкорінене в білоруському суспільстві. Іншою визначальною рисою протестів стала помітна роль жінок, які стали ключовою рушійною силою. Це кинуло виклик гендерним стереотипам у білоруському суспільстві та змінило уявлення про участь жінок у політичному житті.

Хоча боротьба ще далека від завершення, вже очевидно, що Лукашенко ненавмисно заклав основи майбутньої демократичної Білорусі. Його дії за останній рік відвернули критичну масу білорусів від авторитаризму. Це вселяє надію  на можливий перехід до демократії.

Насправді, більш імовірно, що долю Лукашенка вирішать два великі зовнішні важковаговики, між якими він постійно танцює: Москва та Захід. Якщо Захід зможе допомогти Україні стати на ноги, він може показати білорусам, що після Лукашенка може бути життя, інше життя на іншій орбіті. Якщо Москві набридне пантомімний лиходій на її кордонах, що кусає руку, яка годує, це може швидко зробити життя її клієнта непридатним.

Сполучені Штати та їхні європейські союзники повинні бути готові до того дня, коли Лукашенко залишить владу, незалежно від того, коли це настане.

Для початку Сполучені Штати та їхні союзники мають підтвердити свою підтримку суверенітету та незалежності Білорусі та того, щоб Світлана Тихановська була виконувачем обов’язків президента. Вона виграла президентські вибори 2020 року, але була змушена втекти до сусідньої Литви після того, як Лукашенко обманом оголосив перемогу.

Більшість країн не визнають Лукашенка легітимним лідером Білорусі, а його відхід зі сцени відкрив би можливість для Тихановської повернутися до Мінська.

Захід також повинен запропонувати великий пакет допомоги, щоб допомогти Білорусі зайняти належне їй місце в Європі, поряд з Україною та Молдовою, вільною від сфери впливу Путіна. Він також має попередити Москву, що білоруси, а не Кремль, мають обирати своїх лідерів і майбутнє своєї країни.

Тихановська чітко заявила про свій намір виконувати функції перехідної фігури, тому Сполучені Штати та їхні європейські друзі повинні бути готові підтримати нові вибори з належним міжнародним моніторингом. У білорусів вперше за майже три десятиліття буде можливість обирати свого лідера демократичним шляхом.

Можливо, робляться й перші кроки для цього. У вересні 2023 року Європарламент засудив участь Лукашенка у російській агресії проти України та закликав МКС видати ордер на його арешт. Європейський парламент закликав Міжнародний кримінальний суд у Гаазі (МКС) видати ордер на арешт Олександра Лукашенка. У резолюції, за яку проголосували депутати, йдеться про те, що він причетний до війни проти України нарівні з Володимиром Путіним. Також Європарламент визнав Лукашенка співучасником вивезення дітей із окупованих територій України.

Європарламент рішуче «засудив втягування режиму Лукашенка у війну РФ проти України, а також розпалювання ненависті, дезінформацію та пропаганду, що перегукуються з войовничою риторикою Москви; засудив масове постачання режиму російських агресорів боєприпасами та військовою технікою, зокрема виробництво запчастин для російської армії, а також розміщення російських військ у Білорусі».

Захід може і повинен допомогти покласти кінець жорстокому режиму Лукашенка, завдавши удару по авторитаризму та путінізму та перемогти, нарешті, Україну, демократію та багатостраждальний народ Білорусі.

Тому позиція білоруських військових і спецслужб, ймовірно, буде вирішальною. Коли Лукашенко пішов, чи заарештували б вони продемократичних протестувальників, щоб зберегти те, що залишилося від його режиму? Чи погодилася б армія, яка не виступала відкрито проти Лукашенка, але постійно відмовлялася приєднатися до російського вторгнення в Україну, на російську окупацію країни?

Як би це не було неприємно, західні союзники Білорусі повинні бути готові до розмови з будь-якими силами в країні, які бажають працювати в напрямку демократії. Як мінімум, їм потрібен план.

PC Inform